In herinnering

 

Lofrede uitgesproken tijdens de herdenkingsdienst

 

 

 

  Miya Dammans

 

 

Miya

was niet als ijzer want ijzer is koud en onpersoonlijk,
zij was niet als hout want hout krimpt en zet uit,
zij was niet als water want water bevriest of verdampt,
zij was niet als glas want glas is breekbaar,
zij was niet als plastiek want plastiek is weinig elegant,
zij was niet als goud want goud schittert te veel,
zij was niet als steen want steen is te hard.

Miya was als cement.

Miya was het cement van de Kankala familie, diegene die aan de samenstelling van verschillende structuren de kracht en sterkte gaf, het cement dat bestand is tegen de stormen van het leven.

 
 

 

 

Miya in 2002 ben jij door de bouworde en de vrienden van Kankala gevraagd om Appie van Wees te steunen in zijn werk voor de straatkinderen van Kananga.

Jij aanvaarde die uitdaging en hebt tot je laatste krachten met hart en ziel gewerkt voor het project. Jij was voor ons Vrienden van Kankala de schakel tussen onze wereld en jouw wereld in Congo. Dankzij jou leerden we gezichten kennen achter namen, leerden we de moeilijke omstandigheden kennen waarin mensen soms moeten leven, leerden we de moedige en de goedlachse, vreugdevolle medewerkers kennen, leerden we een klein beetje het leven in Kananga kennen.

Jij was steeds op zoek hoe we het project het beste konden verder helpen. Je ideeën waren eindeloos, je inzet 200% en meer. Wij hebben je meer dan eens bewonderd om al dat doorzettingsvermogen. Je hebt veel kinderen en hun families geholpen. En ja het was dikwijls zeer moeilijk maar je bleef volharden en je geloof was je grote steun en toeverlaat.

’s Avonds leg ik alles in de handen van God’ waren jouw woorden. Miya je hebt veel bereikt samen met de leden van het bestuur, het personeel en dit alles onder de hoede van Monseigneur Madila. Je hebt hen alles doorgegeven wat kon, je was hun cement.en bouwde huizen van vriendschap en vertrouwen.

Wij hebben je  proberen te steunen in verbondenheid met woord en daad. Dit zullen we nu ook blijven doen, we geven jouw levenswerk niet op.

Miya we zullen je missen maar zijn dankbaar dat we zo’n grote madam als jij mochten kennen. Jij blijft verder leven in onze harten. Rust nu maar in vrede samen met al je geliefden.

 
      Voor de VvK
Ingrid Maervoet
 
         

 

Begrafenis

 

Enkele foto's van de begrafenis van Miya in Kananga.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Miya Dammans Miya Dammans Miya Dammans
       
       
       

 

In memoriam 

 

een interview met Miya, enkele maanden voor haar overlijden